sunnuntai 11. elokuuta 2013

Blogi hyödyksi työnhaussa

Blogien merkitystä on viime aikoina alettu ymmärtämään ja arvostamaan yhä enemmän. Olemme jo sisäistäneet ajatuksen, että suositut bloggarit ovat mielipidevaikuttajia, joiden postausten perusteella myydään hyllyt tyhjiksi blogissa mainitusta tuotteesta. Vaikka itse ei samanlaiseen laumashoppailuun osallistuisikaan, tämmöinen skenaario on varmasti helppo kuvitella mielessään. Mutta sen lisäksi, että bloggari pystyy tuotesuosituksillaan ja mielipiteillään vaikuttamaan muihin, voiko hän vaikuttaa bloginsa avulla myös omaan elämäänsä? Otetaan tarkasteluun nyt muut seikat kuin se ainainen blogin avulla ilmaisen krääsän haalinta. Tavaran saaminen ei ole ainoa keino miten blogilla voi hyötyä. Sen avulla voi saavuttaa paljon muutakin, kuten vaikka töpaikan. Eikä se työpaikka välttämättä edes pyöri oman blogin ympärillä. Työ & blogi -kombo onkin ollut paljon esillä viime aikoina.

Työpaikan saannin ollessa monella tällä hetkellä kiven alla, ajatus siitä, että joku menee ja saa duunin pelkän blogin avulla voi olla liikaa. Blogithan ovat pelkkää "kevyttä hömppää". Taistelun tuoksinnassa tämmöiset ajatukset ovat hyvin ymmärrettäviä, joskin auttamattoman vanhanaikaisia. Monissa töissä tarvitaan samoja tietoja ja taitoja kuin bloggauksessa. Sellaiseen työhön mihin niitä taitoja ei tarvita tuskin edes valitaan ketään blogin perusteella. Vai valitaanko? Totta kai voidaan valita, sillä esimerkiksi blogi on oiva tapa kertoa itsestään vähän enemmän kuin pelkkä CV ja suht geneerinen työhakemus antavat ymmärtää. Itse en ole saanut yhtään työpaikkaa korkeakoulusta saamani "arvostetun" paperin ja nimikkeen perusteella, vaan olemalla hyvä ja sopiva tyyppi sekä koska minulla on näitä muita taitoja. Kaikissa työhakemuksissakin kysellään blogien ja kotisivujen perään melkein heti koulutustietojen jälkeen.


Mieleeni tuli jokin aika sitten Helsingin Sanomissa ilmestynyt juttu kaverista, joka sain työpaikan bloginsa perusteella. Tämä blogi oli perustettu työnhaku taka-ajatuksena ja se nähtävästi onnistui pääsemään tavoitteeseensa. Tämä oli ilmeisen hieno suoritus, kun se oikein uutiseksikin kelpasi (tosin sitä nyt ei tiedä miten hesari uutisensa valitsee). Veikkaan, että moni taputtelee tätä kaveria selkään eikä marise kuinka epäreilua oli, että hän sai työpaikan "vain" bloginsa perusteella. Hänen ei tarvinnut edes itse hakea saamaansa työtä, vaan häntä kysyttiin siihen. Näppärää!

Otetaan seuraavaksi lähempään tarkasteluun toinen vähän tutumpi keissi. Hieman toisenlaiset tunnelmat olivat loppukeväästä meillä muotiblogimaailmassa, kun yksi tavoiteltu työpaikka jaettiin enemmän tai vähemmän blogin perusteella: Mungolifen Anna pääsi Muotikuution Style Hostiksi. Sehän oli paljon tunteita herättänyt tapahtuma. Ensin toki itkettiin perinteiset itkut siitä, että yleisöäänestyksessä suositut bloggarit ovat etulyöntiasemassa. Ihan ymmärrettävät itkut ne olivatkin, tosin eihän paljon kavereita omaavilta ihmisiltä voida evätä osallistumista näihin äänestyksiin. Mutta tämä "reiluus" on toinen juttu, sillä paikkaa ei jaettukaan yleisöäänien perusteella, vaan lopuksi pidettiin ihan perinteisemmät työhaastattelut. Valinnan jälkeen väännettiin kättä siitä, oliko suosittu blogi kuitenkin ratkaiseva tekijä työntekijäksi päätymisessä. Osa intti blogin olevan syy palkkaukseen ja muun muassa bloggari itse vähätteli blogin merkitystä ja taisi todeta sen olleen jopa hieman haitallinen tekijä.

Tässä tapauksessa ymmärsin molempia osapuolia ja toisaalta molemmat leirit ottivat minua päähän. Joidenkin on kateudeltaan tai muulta luonteenpiirteeltään niin vaikea käsittää ja toisten taas myöntää blogien valtava merkitys mm. markkinoinnissa. Ymmärrän kyllä, että bloggari haluaa korostaa myös muuta osaamistaan eikä tulla määritellyksi aina bloginsa kautta. Vaikka emme tiedä mikä loppujen lopuksi tässä tapauksessa ratkaisi kisan, voimme kuitenkin olettaa persoonan, työkokemuksen ja blogin olevan aika korkealla sijalla soveltuvuuden suhteen. Syy tuskin oli yksinään se, että blogi oli suosittu ja täten tavoitti kasapäin ihmisiä, sillä bloggarikin oli muilta ominaisuuksiltaankin nappivalinta. Jos minä olisin ollut Muotikuution puikoissa, olisin palkannut Mungolifen ilman sen suurempia mietteitä. Olisin voinut jopa kysyä häntä hommiin, jos hakemusta ei olisi kuulunut. Tekisin bisnestä enkä mitään hyväntekeväisyyttä! Jos tarjolla on hyviä mutta tuntemattomia tyyppejä sekä hyvä tyyppi, jota puoli valtakuntaa seuraa, en miettisi bisnekseni menestymisen kannalta montaa minuuttia. Totta kai osa varmasti boikotoi koko puljua tunnetun henkilön palkkauksen vuoksi mutta vielä isompi lauma suuntaa juuri sinne katsomaan tätä henkilöä. Ennen kaikkea he kuulevat tästä yrityksestä tämän tunnetun henkilön kautta. Minäkin olin hyvin tietoinen Muotikuution tapahtumista, vaikka en seurannut heidän blogiaan enkä käynyt yksilläkään festareilla. Luin katsokaas Mungolifea. Jos hostiksi olisi palkattu joku pienempi ilmiö, olisin ollut varmasti ihan ulapalla koko touhusta -ja niin olisivat olleet tuhannet muutkin ihmiset.

Näiden kahden esimerkin avulla haluan kannustaa teitä ottamaan ilon ja hyödyn irti blogistanne myös näin työllistymisen näkökulmasta. Ei kannata ajatella, että blogi olisi merkityksetön tai että sen avulla työn saaminen tai hakeminen olisi jotenkin noloa ja muuta omaa osaamista vähättelevää. Olettehan itse bloginne kyhänneet, joten se on oiva paikka esitellä myös muita taitoja ja osaamista.

Tässäkin jutussa on kuitenkin kääntöpuolensa, eli blogi voi olla myös haitta työn saamisen kannalta. Miinus siitä voi tulla silloin, jos työnhakija vaikuttaa vaikkapa varsinaiselta ääliöltä bloginsa perusteella. Joidenkin töiden luonteeseen ei myöskään sovi se, että työntekijä vaikkapa esittelee omaa yksityistä elämäänsä hyvinkin laveasti kaikille halukkaille lukijoille. Se voisi olla vaikka turvallisuusriski.

Onko sinulla kokemusta työnhausta blogisi avulla? Kuinka suureksi arvioisit blogisi merkityksen? Oletko edes ajatellut koko asiaa? Vai onko blogisi tai blogit kenties koko työsi?

18 kommenttia:

  1. Musta oli jotenkin hassua, millaisen kohun Annan valinta muotikuution työhön sai aikaan. Muotikuutiota julistettiin boikottiin niin demissä kuin facebookissakin ja ihmiset oli kovasti lähettämässä palautetta muotikuutiolle, että ottaisivat hommaan jonkun toisen. Kyseessä oli kuitenkin vain yksi kesätyöpaikka, johon voitiin kuitenkin valita vain yksi tyyppi. Mitä väliä sen on, vaikka blogi olisikin ollut Annan valinnan syynä/etuna, jollakin tavalla ne hakijat on kuitenkin asetettava paremmuusjärjestykseen, niinhän se muissakin työpaikoissa menee. Kyllä minäkin Annan olisin valinnut, tarkoituksena on kuitenkin saada mahdollisimman paljon näkyvyyttä ja huomioita. Ei missään vaiheessa kuitenkaan muotikuution puolelta luvattu,että juuri se eniten ääniä saanut tyyppi saa kyseisen pestin, eikös äänestyksen tarkoitus ollut saada vain kutsu työhaastatteluun.

    Moni myös ihmetteli, miksi hommaan valittiin jälleen kerran bloggaaja. Olisiko samalla tavalla ihmetelty vaikka Tanian tai Sitan valintaa? Bloggaajia hekin ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai boikotti oli niin laajaa? Onneksi meni ohi tuommoinen. Tuskin kukaan muu bloggari olisi saanut aikaan samanlaista reaktiota.

      Poista
  2. Minulle kirjoittaminen on aina ollut helppoa ja osa elämääni. Usein haaveilenkin, että pystyisin muuttamaan sen ammatikseni, mutta jostakin syystä niin vain ei ole käynyt. Aina on jotakin muuta muka tärkeämpää ja oikeampaa näkösällä.

    Matkustin nuorena paljon, ja käytyjen maiden luettelo on pitkä. Tuolloin ei mitään blogimaailmaa ollut olemassakaan, joten kirjoitin päiväkirjaa ihan manuaalisesti. Nykyisin mietin, että haluaisin yhdistää nämä kaksi asiaa: jos joku kustantaisi ainakin osittain reissaamiseni, niin voisin testailla uusia paikkoja ja kertoa niustä kaikilke. Onhan minulla jopa virallinen matkailualan koulutuskin... Toinen haaveeni, samanlainen, liittyy ruokaan.

    Eli lyhyesti sanottuna: en näe mitään pahaa siinä, että blogia käytetään ponnahduslautana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkaopaskirjailija! Siinä olisi sinulle hyvä ammatti :)

      Poista
  3. Itse olen mainninnut bloggaamisen CV:ssä. Vuosi sitten hain töitä ja työhaastattelussa pomo kyselikin jonkinverran blogistani, eikä siitä mitään haittaa tainnut olla, kun työpaikan sain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sitä pitää! Minäkin mainitsen blogini ja projektejani.

      Poista
  4. Heips!

    Tämä oli taas mielenkiintoinen postaus, kiitos! :)

    Minulle on tarjottu tämän blogitaipaleeni aikana paria eri työtä, molemmat ovat olleet enemmän tai vähemmän markkinointihommia, joissa sosiaalisen median tuntemusta on pidetty plussana. Aikanaan, kun tein blogin lisäksi vielä toista työtä, mainitsin blogistani työhaastattelussa ja siitä oltiin kiinnostuneita ja siitä ajateltiin positiivisesti. Mutta toki on myös aloja, joissa blogin pito ei ole hyväksi, juurikin esim. turvallisuus- tai muista syistä. Itse työllistyn todennäköisesti blogiuran jälkeen sellaiselle alalle, että bloggaamisesta ja mainonnan + sos.median tuntemisesta on vain hyötyä ja jos jokin paikka jää saamatta blogin takia, ei sille mahda mitään ja näin on sitten tarkoitettu. Minulla on myös tuttuja, jotka itse palkkaavat työntekijöitä ja heidän mielestään bloggaaminen on plussaa (tietenkin vain asialliset blogit), mutta nämäkin ovat sellaiselta alalta, jossa blogit ja muu media kuuluu bisnekseen. Kaikella on kaksi puolta, ellei kolmekin, eikä tällekään asialle voi vetää suoria ja ainuita oikeita linjoja :) Tässä omia mietteitäni ja kokemuksiani!

    Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että sinuakin on varmaan pyydetty blogin vuoksi joihinkin tehtäviin. Se on niin hyvä käyntikortti tietyissä tehtävissä, että työtarjoukset voivat tosiaan tulla luokse ilman niiden hakemistakin. Blogit alkavat olemaan varmasti kasvavassa määrin plussa, vaikkei työtehtävä varsinaisesti niitä tai somea käsittelisi. Niin monessa hommassa voi joskus tarvita näitä taitoja ja yritykset voivat mielellään palkata näitä taitoja omaavia henkilöitä ihan tulevaisuuttakin ajattellen.

      Samoin kiitos, hauskaa viikkoa!

      Poista
  5. Aihe on tosi mielenkiintoinen ja sen kanssa olen tasapainoillut oikeastaan koko blogini olemassa olon ajan! :)

    Alussa pelkäsin blogin syövän uskottavuutta kirjoittaessani helposti hömpäksi miellettävistä aiheista ja työskennellessäni hyvin teknisellä ja miesvaltaisella alalla, mutta ja nykyään pidän jo blogiani mainittuna Linkedinissä sekä CV:ssä. Toki en sitä työyhteyksissä mainosta, mutta en salailekaan.

    Ajattelen, että nykyään siitä saataa olla jopa paljon hyötyä. Hyöty toki riippuu millä alalla toimii, mutta etenkin markkinoinnissa/viestinnässä olen kiinnittänyt viime aikoina huomiota, miten tärkeäksi some-osaamisen painotus on muodostunut alasta riippumatta, joten sivutyönään blogin kirjoittaminen on ihan hyvä meriitti. Olen myös törmännyt oletukseen, että kirjalliset viestintätaidot ovat hallussa kun kirjoittaa blogia (vaikken ehkä itse pidä sitä automaattisena yhtälönä:)). Silti, asia on kaikkea muuta kuin yksioikoinen, ainakin itselle :)

    Hyvä ja mielenkiintoinen aihe jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutos hömpästä taidonnäytteeksi on tapahtunut vasta viime aikoina. Tosin tähänkin vaikuttaa blogin sisältö paljolti. Olen törmännyt tuohon samaan bloggari = hyvä kirjoittaja oletukseen ja totuus on harvoin niin mustavalkoinen. Minäkin kirjoitan blogiin ihan toisella tavalla kuin taas joissain muissa yhteyksissä. Ja joillain bloggareilla sitä kirjoitustaitoa ei pahemmin ole mutta tekstiä kyllä tulee ulos ja paljon.

      Poista
  6. Mä en koskaan oo ymmärtänyt valitusta siitä, miten suositut bloggarit, kuten Mungolifen Anna saa työpaikan tai voittaa jonkun kisan bloginsa suosion avulla. Esim. Anna on ite paiskinu töitä ja nähny vaivaa blogin perustamiseen ja suosion saavuttamiseen, joten suosio ja sitä kautta vaikkapa työpaikan saanti ei ole tullut ilmaiseksi. Kuka tahansa ko. asiasta valittava ihminen voi itse perustaa blogin ja saada siitä kuuluisan ja sitä kautta saada tällaisia upeita tilaisuuksia :)

    Ekaa kertaa taisin blogiasi kommentoida, mutta tää on kyllä kamalan mielenkiintoinen blogi ihan tällaisille ei-bloggaavillekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, Hanna. Kommentoi ihmeessä useamminkin :)

      Poista
  7. Ei nyt liity postauksen aiheeseen, mutta voisitko joskus tehdä sellaisen pikaoppaan html:n käyttöön blogissa :) Itse en osaa käytää bloggeria kuin sillä "luo"-työkalulla, mutta ilmeisen montaa asiaa ei pysty blogiin muokkaamaan kuin vain html:llä? Jos sellaiset yleisimmät jutut vinkkaisit..niin kuin miten saa valokuvat sivulle vierekkäin eikä jokainen yksitellen allekkain? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hyvä idea! Tästä aiheesta voisi tehdä yhden jos toisenkin postauksen. Ehdottomasti siis juttua tulossa.

      Poista
  8. Olen ajatellut asiaa paljonkin. Blogini saattaa vähentää uskottavuutta työpaikassani, mutta koska se(blogi) on toisaalta intohimoni, en ole siitä tähän asti enempiä välittänyt. En tosin mainostakaan asiaa työpaikallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskottavuuden menetys on varmasti monien huolena. Varsinkin jos bloggaaja ei ole suoraan yhteydessä työtehtäviin.

      Poista
  9. Olen jäämässä vakityöstäni vuodeksi opintovapaalle ja koska aion tehdä opintoihini liittyvän työharjoittelun tämän vapaan aikana, on CV:n päivittäminen ajankohtaista. Vaikka blogini on pieni, niin aion kyllä mainita sen harrastuksenani ja toivoa, että sillä on positiivinen vaikutus harkkapaikan haussa.

    En seurannut kovin tarkasti tuota Muotikuutio-kohua mutta näin jälkeenpäin ajateltuna tuntuisi hullulta, että yritys valitsisi työntekijän jostain muusta kuin omasta näkökulmastaan! Ymmärtääkseni siis näin olisi pitänyt kritisoijien mielestä tehdä. Yritys palkkaa tietysti henkilön, jonka työpanoksesta he hyötyvät eniten, kuten missä tahansa muussakin työnhakutilanteessa.

    Terkuin,
    Sari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla blogin mainitsemista, jos semmoisen omistaminen ja pitäminen harkkapaikan luonteeseen sopii.

      Muotikuutiotuohussa ainakin osa kritisoijista moitti sitä, että paikan vei jälleen suosittu bloggari. Joidenkin on vaikea päästä sen asian yli ja ympäri :)

      Poista