Olen jauhanut bloggaamisen lopettamisesta jo yhden postauksen verran, joten ei paneuduta siihen nyt niin maan perusteellisesti. Totean vain lyhyesti, että joskus aika on niin rajallista ettei sitä riitä tarpeeksi blogille tai sitten ihmisenä muuttuu niin ettei blogi oikein enää istukaan kuin nenä päähän. Ja tähän jälkimmäiseen toteamukseen takerrun nyt tässä jutussa: bloggari muuttuu mutta muuttuuko blogi? Alussa mainitsemissani blogeissa kumpaisessakin viitattiin siihen kuinka bloggari on ihmisenä muuttunut viime aikoina niin paljon, että se on vaikuttanut blogin sisältöön oleellisesti.
Kovin yleistäen sanottuna eritoten muotiblogit ovat ei niin kovin kaukana parikymppisistä olevien tyttöjen käsialaa. Tässä elämänvaiheessa olevan ihmisen ei voi olettaa olevan järkähtämätön kuin kallio tyylinsä, ulkonäkönsä, mielipiteidensä, arvojensa, poikaystäviensä, ja kaikenmaailman muiden asioiden suhteen. Mutta muutoksen tuulet eivät aina ole hyviä juttuja blogin kannalta. Kun alkaa pitää tietynlaista blogia ja antaa itsestään tietynlaisen kuvan, polulta voi olla vaikea kääntyä ilman, että suuri joukko lukijoita älähtää. Olet ehkä törmännyt kommentteihin ja bloggarin omiin myönnytyksiin sen suhteen, että "blogi ei enää ole entisensä". Muutos on aivan luonnollista ja suotavaa mutta jos se ei mene haluttuun suuntaan, harmitus voi olla suurikin.
Luulisi siis blogien seuraajienkin muuttuvan ajan myötä. Ja niinhän he muuttuvatkin mutta eivät ehkä samaan suuntaan bloggarin kanssa. Jos helmikorvakorut ja jakku -bloggarista tulee hiljalleen tai yhtäkkiä hippi, niin kovin moni lukija tuskin toteaa, että "sattuipa sopivasti, kun minäkin juuri viime viikolla hippiydyin". Osa lukijoista lopettaa vierailut blogissa kaikessa hiljaisuudessa, toiset vähän suuremmalla metelillä, ja sitten jotkut jatkavat seuraamista silkasta mielenkiinnosta uusien lukijoiden ilmestyessä paikalle. Aina muutosten ei tarvitse olla näin järisyttäviä, vaan pelkkä hiusvärin vaihtaminenkin voi joidenkin mielestä olla liian radikaali temppu. Ja aina muutos ei liity edes ulkoiseen puoleen, vaan esimerkiksi ennen autuaasti yksityiselämänsä kiemuroista jaaritelleen bloggarin niukkasanaisempi uusi linja voi olla todella harmillinen isku monille lukijoille. Ja lukijan ei siis tarvitse olla lähtökohtaisesti samantyyppinen ihminen bloggarin kanssa, jotta blogin tyylin muutos alkaisi tympiä. Se on vain se muutos totutusta, mikä ärsyttää.
Kun vertaa bloggaria blogin alkuaikoina ja nyt, ero voi olla huikea. Lukijat eivät ole tietenkään ainoita, jotka eroa ihmettelevät. Bloggari itse voi jopa hävetä vanhoja postauksiaan, joissa vilahtelee sellaisia asuja ja kampauksia, joissa hän ei nykypäivänä lähtisi ovesta ulos mistään hinnasta. Myös oma ulosanti voi olla muuttunut vuosien saatossa niin, että niitä tuskin omiksi ajatuksiksi tunnistaa. Ehkä nyt haluaisikin keskittyä johonkin tiettyyn aiheeseen blogissaan, vaikka vain kauniiden Instagram-kollaasien julkaisuun. Silloin vanhat sillisalaattipostaukset voivat tuntua häiriötekijöiltä.
Vaikka kelkkaa olisi käännetty aika rajullakin kädellä, blogin lopetus ei sentään aina ole se ratkaisu "ongelmaan". Joku saattaa perustaa kokonaan uuden blogin, jolla ei ole vanhaa painolastia mukanaan, Toisista blogeista saattaa sen sijaan kadota alkupään postauksia reilullakin kädellä. Kaikki bloggarit eivät halua jättää esimerkiksi sukat ja sandaalit -asukuviaan kaikkien pällisteltäväksi. Tai joku ei kestä lukea omia vanhoja postauksia, joissa kuherrellaan sen exän kanssa, joka olikin täysi mulkku. Vaikka niitä juttuja ei lukisi itse vaarana on, että ne tulevat esille joskus jossain yhteydessä -ja se ei ole mukava hetki. Joku toinen taas seisoo järkyttävien tukkakokeilujensa takana eikä poistaisi yhtään vanhaa juttua kirveelläkään. Kaikki ratkaisut muutosten edessä ovat ymmärrettäviä.
Loppukevennykseksi laitan tähän ihan parin blogin alkuvaiheen tuotantoa, jota voi verrata nykyhetkeen. Tarkoituksena ei ole näyttää, että "hävettäviä vanhoja postauksia", vaan mielestäni blogin ja bloggarin muutoksen ainakin asukuvien tasolla näkee hyvin. Kuvia en valitettavasti viitsinyt kopioida, joten saa klikkailla, jos kiinnostaa.
- Polka Dots: jo vuonna 2007 ja sitten nykyään. Katse on siirtynyt kohti kameraa.
- Tickle Your Fancy: 2010 ja nyt. Tyyli on muuttunut ehkä enemmän maanläheisempään suuntaan.
- P.S. I Love Fashion: 2008 ja nyt. Ainakin valokuvien laatu ja sihti on parantunut!
Tämä vanhojen postausten selaileminen on muuten ihan mukava harrastus. Mitä pidemmän aikaa toimineen blogin löytää, sitä mielenkiintoisemmaksi menee.
Sama kohtalo odottaa näitä tämän päivänkin postauksia. Viiden vuoden päästä saattaisit deletoida äsken kirjoittamasi postauksen hetkeäkään epäröimättä, koska se ei enää edusta sinua. Miten on, kestävätkö sinun vanhat postaukset vielä päivänvaloa? Tai jos et omista blogia niin missä vaiheessa blogi alkaa olla jo liian muuttunut? Onko ratkaisevaa tyylin muuttuminen, juttujen sisällön erilaisuus vai jokin muu seikka? Onko muutos ylipäänsä yleensä hyvä vai huono seikka?
Photo credit: Bridget.Mahan / Foter.com / CC BY-ND
mulla blogi täyttää vuoden ensi kuussa ja voi,että miten sitä on bloggari muuttunu ajansaatossa.. vaikka on kysymys vaan vuodesta! :D
VastaaPoistaps. pelästyin,että tää mun "aarreaitta" blogi loppuu kun tuo otsikko tässä blogissa hieman hämäs! mut onneks ei :>
Niin ei niihin suuriinkaan muutoksiin välttämättä tarvita pitkää aikaa. Jotkut on vähän vikkelämpiä liikkeissään.
PoistaLaitoin tahallani hämäävän otsikon ;) Houkutteli ainakin väkeä! Mutta ihana kuulla, että tämä blogi on sinulle "aarreaitta".
Verrattuna edelliseen, reilu neljä vuotta sitten perustettuun bloggerin blogiini, tämä nykyiseni on kyllä ihan täysin eri blogi, olenhan mäkin muuttunut. Silloin 19-vuotiaana olin epävarma, itseni kanssa hukassa oleva opiskelija. Nykyään olen jo työelämässä, vakituisessa parisuhteessa ja saanut oman itseni kasaan. Tämä näkyy luonnollisesti blogissakin. Osa muutoksista on varmasti positiivisia, mutta samalla tavalla löytyy niitäkin muutoksia, jotka ei miellytä lukijoita.
VastaaPoistaOmalla kohdallani ratkaisu oli nimenomaan vanhan blogin piilottaminen ja uuden perustaminen. En mä varsinaisesti häpeä vanhoja postauksia, mutta ne ei vaan enää olleet "mua", ja halusin muutenkin vaihtaa esimerkiksi kirjoitus- ja kuvaustyyliäni, joten tuntui helpommalta aloittaa kokonaan alusta, kuin vain yhtäkkiä "kääntää kelkkaa".
Tuo uuden aloittaminen on varmasti ollut hyvä ratkaisu. Joskus näkee selityksiä siitä, että edes sitä yhtä uutta blogia ei kannata perustaa, koska silloin bloggarista saa todella ailahtelevan kuvan ja lukijat voivat pelätä milloin se taas muuttaa bloginsa jonnekin. Mutta mielestäni kuva on huomattavasti parempi, kun uusi blogi on perustettu -niin itselle kuin muillekin parempi.
PoistaWooooooow ihana postaus! :) Luin kerrankin oikein ajatuksella jotain.
VastaaPoistaMä oon pitäny blogiani nyt kohta kaksi vuotta ja mä oon huomannut tän kaiken saman. Sillon kun alotti, niin ei ees osannu ajatella tällasia asioita, nyt kun kamppailee sen kans et jatkaako vai ei blogaamista niin huomaan että vanhat lukijat on lähteneet tyylini muututtua yms.. Huoh en jaksa edes kirjoittaa tähän nyt kaikkea mutta kiitos sun ihanasta tekstistä!
Kiitos kommentistasi! Tosi kiva, että teksti osui ja upposi. Ehkä siitä oli jotain hyötyä tilanteeseen? Ja toivottavasti vanhojen kadonneiden tilalle on tullut kuitenkin uusia.
PoistaMa olen pitanyt blogiani nyt ilmeisesti 5-6 vuotta ja samat jutut sielta viela loytyy. Joo, ne alkuajan jutut on aika karmeita mutta jotenkin en raaski poistaa niita koska haluan sitten mummona muistella minkalaista opiskelija elamaa olen elanyt ja miten olen kasvanut vuosien saatossa. Joten pysykoot siella nyt ainakin hetken :) Ma en ikina oikeestaan ajatellut perustaa uutta blogia kun "vanha"elamani loppui (eli opiskelu ulkomailla) vaan halusin etta blogi toimii jatkumona tekemisilleni...Mielenkiintoinen teksti taas kerrran!
VastaaPoistaOlet blogannut jo todella pitkään ja sinulla on varmasti hyvin mielenkiintoinen "tarina" blogissasi. Toivottavasti jutut pysyvät netissä vielä mummouden koittaessa eikä ne katoa minkään "teknisen ongelman" takia jonnekin avaruuteen. Olet muuten kivasti muokannut blogin nimeä olosuhdemuutosten mukaan!
PoistaMulla tämä on kovin ajankohtainen aihe, sillä mietin ottaisinko blogiini mukaan uuden postaustyypin ja mitä lukijat siihen sanoisivat. Se olisi vaikeasti kuvitettavissa eli todennäköisesti sunnuntaipostauksessa ei olisi kuvaa lainkaan ja tämä huolestuttaa minua suunnattomasti...
VastaaPoistaLukijani ovat tottuneet, että päivittäisessä postauksessani on lyhyt teksti ja kiva kuva, esim näin ja siihen minäkin olen tottunut. Vaikeaa!
Kokeile ihmeessä ainakin kerran! Jos juttu sisällöltään ei poikkea hirveästi linjastasi muuten, niin tuskin suurta vahinkoa sattuu.
PoistaJos mä olisin saanut aikaiseksi perustaa blogini silloin, kun sitä ensimmäisen kerran mietin, olisin sen tähän päivään mennessä varmaankin poistanut. Jotenkaan, vaikka rauhallinen perhe-elämä on usein luonnollinen jatkumo villille sinkkuelämälle, en osaisi luonnollisesti siitä kirjoittaa. Enkä usko, että villistä sinkkuelämästäni kiinnostuneet jaksaisivat lukea esimerkiksi
VastaaPoistasynnytyskertomustani , vaikka tokihan villi sinkkuelämä usein synnytykseen johtaakin :D
Onhan nuo vähän sellaisia ääripäitä, että helposti perustaa uuden blogin. Mutta moni jatkaa samalla blogilla. Enkä se riippuu siitä kuinka syvällisesti näihin omiin aiheisiinsa paneutuu. Tuo linkkaamasi teksti on hyvä esimerkki siitä, että vanhat sinkkujuttujen lukijat ei ehkä olisi viihtyneet enää :)
Poista