perjantai 28. kesäkuuta 2013

Google Analytics blogiin osa 1: mitä, miksi, miten?

Höpisen täällä aina blogini liikenteen seuraamisesta ja tilastojen tuijottelusta. Olenkin saanut kyselyjä siitä millä minä tätä stalkkausta harjoitan ja salainen aseeni on siis Google Analytics. Luonnollisesti seuraava kysymys on koskenut Analyticsin käyttöä. Saamanne pitää, nyt tulee asiaa tästä aiheesta. Mutta koska Google Analytics on kaiken helppoutensa ja näppäryytensä lisäksi aika kolossaalinen kapistus ja joskus myös raivostuttavan vaikeaselkoinen, aion tehdä aiheesta enemmän kuin yhden postauksen. Ja koska yritän säilyttää edes jotain logiikkaa blogini rakenteen suhteen ja koska en uskalla olettaa kaikkien aiheesta kyselleiden jo omistavan Analytics-tiliä, aloitan ihan perusteista eli sellaisen hankkimisesta: mikä siis on Google Analytics ja miksi sinun se kannattaisi hankkia? En unohda myöskään kertoa mistä ja miten sen saat.

Jokainen bloggari on varmaan kiinnostunut siitä käykö blogissa ylipäätänsä ketään. Jos siellä joku käy, niin olisi varmaan hauska tietää viihtyykö hän siellä. Jos ei viihdy, niin jotain kannattaisi varmaan muuttaa. Yksittäisten postausten kohdalla olisi kiva tietää mitkä tuntuvat olevan niitä luetuimpia juttuja. Sitten voisi kirjoitella samantyyppisiä tai -tyylisiä tarinoita. Ja sitten ei haittaisi ollenkaan, jos joku kertoisi mistä ne ihmiset oikein blogiin löytävät. Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saa vastauksen Google Analyticsilla.

On toki olemassa muitakin ohjelmia, joilla seurata liikennettä. Esimerkiksi Bloggerin hallintapaneelin Tilastot -osuus kertoo sinulle ympäripyöreitä lukuja blogisi näytöistä. Yksittäisiä kävijöitä tai sivuilla vietettyä aikaa on vaikea seurata tällä tavalla. Voit iloita Bloggerin kertoessa sinulle, että blogiasi on katsottu 100 kertaa päivän aikana. Todellisuudessa blogissasi on ehkä käynyt kolme lukijaa klikkailemassa pikkuisen ja muuten siellä on ravannut jokin robotti klikkailemassa hullunlailla. Jos tämmöiset jutut häiritsevät, tarvitset jonkin muun tavan seurata liikennettä. Yksi hyvä ohjelma on Clicky, jota käytin joskus. Maksuton versio tosin ei anna tilastoja kauhean paljon taaksepäin ja muuta mukavaa, joten kyllästyin sen käyttöön. Tämän avulla pystyin kyllä helposti nimeämään lukijoitani ip:n perusteella, kun ensin pienen päättelytyön perusteella pystyin yhdistämään tietyn ip:n tietyksi toiseksi bloggariksi. Minulla on ilmeisesti joskus ollut liikaa vapaa-aikaa... Ja sitten on kaikanlaisia muitakin ohjelmia mutta en ole tehnyt mitään vertailua tai muuta tutkimustyötä ennen valintaani. Suosittelen Google Analyticsiä teille kuitenkin mm. sen takia, että se on

  • ilmainen
  • helppo tarpeellisten ominaisuuksien osalta
  • tarjoaa paljon tietoa
  • sen saa suomeksi
  • sitä pidetään luotettavana
  • minulla ei ole muutakaan parempaa suositeltavaa
Ja nyt siis siirrytään sinne Google Analyticsiin hommaamaan tiliä ja asennetaan se. Kirjaudut ja hankit tilin syöttämällä G-mail sähköpostiosoitteen tai luomalla uuden Google-tilin, jos sinulla ei sellaista ole. 

Sitten sinulta kysytään Mitä haluat seurata (verkkosivusto) ja ensin valitset seurantamentelmän kahdesta:



Otin Classicin ja suosittelen sitä. Tuo toinen on beta ja siitä en osaa sanoa sitten mitään. Classicilla pärjää. 

Sitten annat sivustosi nimen (ihan vaikka blogin nimi) ja osoitteen. Valitse luokka mihin blogisi kuuluu. Tässä voi melkeimpä räiskiä mitä vaan, en ole huomannut sillä olevan niinkään vaikutusta mihinkään. Ja sitten kellonaika kohdilleen.


Ja sitten annat tilillesi nimen. Itse olen nimennyt sen aina blogin tai sivuston mukaan. Tässä puhutaan koko ajan yrityksille mutta älä anna sen hämätä. Raksi ruutuihin tai pois niistä sen mukaan miltä tuntuu haluatko jakaa tietojasi ja onko sinulla muita Googletilejä. 


Sitten vaan klikkailet Hanki seurantatunnus ja hyväksyt ehdot sun muut pop-upista. Sitten pääset sivulle, jossa on heti vasemmassa yläreunassa UA-alkuinen seurantatunnus. Sivulla on vähän muutakin mutta sinä tarvitset vain tuon koodin. Kopioi koodi tai laita se muutoin ylös. Bloggeriin asennus on erittäin helppoa, jos käytössäsi on Bloggerin oma blogipohja. Kirjaudut Bloggeriin ja etsit sieltä vasemmasta reunasta Asetukset ja Muu. Ihan viimeisimpinä löytyy Analyticsin Web Property ID ja tähän kenttään syötät sen koodisi UA-alkuineen ja painat ylhäältä oikealta Tallenna. Näin helppoa! Jos sinulla on Wordpress, lataa Google Analytics -plugin ja pääset lisäämään sitä kautta tuon lyhyen tai sitten samalla sivulla tarjotun pidemmän koodin sivuillesi.

Analytics alkaa toimia noin 24h kuluttua, joten et ole ehkä epäonnistunut, vaikka tietoja ei heti tulisikaan. Pääset katselemaan tilastoja siis kirjautumalla sinne Analytics -tilillesi. Yleensä homma alkaa toimia huomattavasti aikaisemmin. Peruskäyttö on aika yksinkertaista ja joitakin tietoja saat varmasti selvitettyä vaikka aikaisempaa kokemusta ei löytyisi. Seuraavassa osassa voidaan sitten katsoa vähän tarkemmin mitä tietoja sieltä Analyticsistä voi oiken kaivaa!


31 kommenttia:

  1. Yes, kiitos tästä! Jään innolla odottelemaan jatkiksen lisäosia :)

    VastaaPoista
  2. Jään innolla odottelemaan tämän seuraavaa osaa! Ja tietenkin sitä, että tuo alkaa toimimaan :)

    VastaaPoista
  3. Mun analytics lakkasi yhtäkkiä toimimasta. Sen mukaan blogiani ei ole lukenut kukaan pariin kuukauteen:D Tuskastuin, en ole keksinyt missä vika on ja minun hermorakenteellani kovin syväluotaavaa selvitystyötä ei ole mahdollista tehdä:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outoa! Tosin tuo ongelma on ollut muillakin nähtävästi. Oletkohan tehnyt jotain muutoksia blogiisi, esim. pohjan suhteen?

      Poista
    2. Uudelleenasennus toimi mulla. Parin kuukauden tiedot tosiaan jäi pimentoon, mutta nyt toimii taas kuten pitääkin.

      Oletko Susanna muuten keksinyt syytä siihen, miksi Bloggerin hallintapaneelista löytyvät Tilastot näyttää eri datamääriä kuin Analytics?

      Poista
    3. Hyvä tietää tämäkin! Mitä noihin eri lukemiin tulee, niin yleensä puhutaan siitä, että nämä kaksi keräävät tietoja vähän eri tavalla. Eli yritinkin tuossa tekstissä viitata siihen, että Blogger ei osaa erottaa botteja ym. epämääräisiä sivuilla kävijöitä ja laskee niiden muutamien sekunttien virailutkin mukaan tuloksiin. Analytics taas suuremmalla todennäköisyydellä rekisteröi vain "oikeat" kävijät ja siksi sen näyttämät lukemat ovat yleensä pienemmät. Myös sillä on tietysti vaikutusta onko estänyt omat sivujen katselut jommassa kummassa. Esimerkiksi Bloggerin tilastojen alla olevaa Älä seuraa omia sivun katselujasi joutuu mielestäni klikkaamaan aina kun vaihtaa konetta ja joka selaimella saman koneen sisällä. Näin ainakin minä joudun tekemään.

      Poista
    4. Täytyypä kokeilla uudelleenasennusta sitten :)

      Poista
    5. Kas, mähän hyppäsin tuon tekstinpätkän yli ihan ajatuksissani. Joo, olenkin ihmetellyt miksi Analyticsin luvut ovat todella erilaiset: mulla tosin välillä voi näyttää postauskohtaisesti eri lukuja myös ylöspäin. Odottelen innolla tiedonhyödyntämispostausta tähän liittyen! :)

      Poista
  4. Kiitos tästä! "Asensin" vuosia sitten analyticsin, mutta se rupes jossain vaiheessa (parin vuoden käytön jälkeen) oikkuilemaan ja luovutin kokonaan. Päätin nyt kokeilla eri google-tunnuksilla uudestaan ja näytti sujuvan ihan hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä homma! Itselläni ei koskaan ole ollut ongelmia sen kanssa mutta hyvä tietää, että tuossa on yksi keino ratkaista probleema.

      Poista
  5. Kiitos tästä(kin) postauksesta, odotan innolla jatko-osia :)

    VastaaPoista
  6. Suunnitelmissa tämän hankkiminen on ollut jo pidemmän aikaa, mutta nyt täytyy saada se vielä aikaiseksi :) Kiitos kannustuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hankkiminen on niin pikku juttu, että siitä vaan vaikka heti!

      Poista
  7. Heips! Tein kuten tässä kerrotaan, sain tuon UA-koodinkin oikealle paikalleen, mutta sitten siinä samalla sivulla on tuommoinen pidempi koodi ja sen otsikko on "Tämä on seurantakoodisi. Kopioi ja liitä se jokaisen seurattavan sivun koodiin"

    Wut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä löytyy tosiaan semmoinen pidempikin koodi mutta Bloggeriin riittää vaan tuo UA-koodi. Eli voit huoletta unohtaa sen :)

      Poista
  8. Hei!
    Lisäsin UA-alkuisen koodin ohjeidesi mukaan ja sen lisäksi lisäsin HTML-koodin mallin lähdekoodiin, kuten toisessa ohjeessa neuvottiin. SIlti Google Analytics sanoo profiilissani, että "Tila: seurantaa ei ole asennettu". En ymmärrä. Missä vika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan!
      Hmm.. Tämä on ilmeisesti suht yleinen ongelma ja voi johtu aika monesta seikasta. Sinulla on kuitenkin Blogger, eli mitä jos kokeilisit lisätä vain tuon UA-koodin ilman html:ää? Sen pitäisi toimia niin yksinkertaisesti. Ja joskus siinä voi mennä 24h, että seuranta alkaa.

      Poista
  9. Tein niin. Jännittävää, edelleen lukee "Tila: seurantaa ei ole asennettu", mutta silti kävijätietoja raportoidaan jo. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  10. Uhm, mietin tässä vain kun yritän tuota asennella, mutta siinä pop-upissa en näe sitä kohtaa josta painaa hyväksy. Koska jostain syystä koko juttu kusee tällä hetkellä tuolla sivulla... :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo GA on jonkin verran muuttunut tuosta, kun juttu on kirjoitettu. Kaikki ei ehkä ole samoissa kohdissa enää.

      Poista
  11. kiitos, jälleen hyvin ajankohtaiselle ongelmalle ratkaisu! olipas paljon helpompaa kuin kuvittelin :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos tuhannesti näistä ohjeista, täältä oon löytäny jo monta kertaa vastaukset omiin blogiongelmiin! :)

    VastaaPoista
  13. Kiitos, tämä oli ihanan helppoa ohjeillasi. Google Analyticsin omien sivujen ohjeiden mukaan en saanut mitään aikaan kahdessa päivässä.

    VastaaPoista
  14. Osaisitko ehkä auttaa minua yhdessä ongelmassa google analyticsin kanssa? Olen siis ladannut sen ja varmaan noin 24:n tunnin päästä siitä, kun olin sen seurantatunnuksen laittanut bloggeriin. Mainitsen vielä tässä välissä, että minulle ei tullut ollenkaan tuota "Ominaisuudet"-kohtaa, kun tein tiliä. Mutta tosiaan se rupesi eilen toimimaan ja sain katsottua niitä sivunkatseluita yms. Nyt kuitenkaan tässä ei näy ollenkaan mitään. Kaikissa kohdissa on vain nolla. En tiedä yhtään, mistä tämä johtuu, joten osaisitko auttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo voi olla jo muuttunut kirjautumisen suhteen mutta perusidea on sama. Muistaakseni itsellä oli sama ongelma jonkun sivun kanssa. Että se lähti toimimaan mutta sitten hyytyi. En vain muista, teinkö jotain vai en :D Oletko kuitenkin katsonut, että sinulla on päivämäärät siellä oikein, kun yrität katsoa tilastoja? Se ei laita niitä ihan loogisesti eli joudut itse valitsemaan päivämäärät. Varmaan kuitenkin on, joten en osaa ihan heti sanoa, mikä siellä mättää.

      Poista