sunnuntai 27. lokakuuta 2013

7 tapaa aloittaa postaus houkuttelevasti

Jos jokin postaus on ollut vaikea aloittaa, niin se on tämä. Juttuni sisältää hyviä vinkkejä aloittaa postaus, joten tietenkin tämänkin tekstin pitäisi alkaa täydellisen koukuttavasti ja oikeaoppisesti. Mutta vaikka alkuni olisikin kankea, lupaamani vinkit seuraavat perässä. Olen kirjoittanut jo yhden postauksen verran otsikoinnin tärkeydestä ja jakanut vinkkejä loisto-otsikon rustailuun. Sitten joku keksi kysyä näitä aloitusvinkkejä. Mielestäni tämäkin oli oikein herkullinen aihe, ja lähdin tutkiskelemaan asiaa. Aika moni keino on samanlainen otsikointi-ideoiden kanssa.



  1. Kysy jotain. Kysymyksissä on se hyvä puoli, että lukija alkaa heti mietiskellä (vastaa mielessään kysymykseesi) aihetta ja on mukana jutun juonessa. Niin tosiaan, kysy jotain postauksen aiheeseen liittyvää. Lukija voi myös olettaa löytävänsä vastauksen kysymykseen tekstistäsi. Tai sitten hän haluaa vastata ja kahlaa jutun loppuun asti.  Tämä näyttäisi olevan oma ehdoton suosikkini. 
  2. Kehoita kuvittelemaan jokin asia. Tämä toimii aika samalla tavalla kuin kysymyksen esittäminen. Lukija pääsee heti tunnelmaan kuvittelemalla mielessään tilanteen tai tietyn asian. Tämän kuvitelman on myös parasta lähennellä juttusi varsinaista aihetta. 
  3. Kerro, miten postauksen lukemisesta hyötyy. Koska lukijat voivat olla nopealiikkeisiä ja itsekeskeisiä tapauksia, heitä heti kortit pöytään ja kerro, miten postaus tulee heitä hyödyttämään. "Tämän postauksen luettuasi tiedät, miten saat tavallisen kynsilakan pysymään kynsissäsi lohkeilematta kaksi viikkoa". Johan alkoi kiinnostaa!
  4. Kerro ongelmasta. Tämä komppaa hieman tuota edellistä tapaa. Vaikka ongelmista haluaisi pysyä erossa, lukijoilla voi olla sama probleema tai he voivat helposti kuvitella kohtaavansa saman tilanteen tulevaisuudessa. "Minun kaikki kenkäni vuotavat näin syksyllä" heti alkuun saa nokkelan lukijan ajattelemaan "Haa, nyt se kertoo meille miten kengät saa vedenpitäviksi!". Tätä keinoa kannattaa käyttää harkitusti ja jos sinulla on myös se ratkaisu ongelmaan. Pelkkä itku ei ole kovin houkuttelevaa, paitsi jos kysyt neuvoa ja samalla tiedät lukijoillasi olevan tietoa ja taitoa asiaan liittyen.
  5. Heitä jokin mielenkiintoinen fakta - mieluiten numeroilla höystettynä. Tietoa kannattaa jakaa sellaisista aiheista, joiden uskot kiinnostavan lukijoitasi. Muotiblogin lukijoita ei kannata viihdyttää alkuun sellaisella infolla kuin "Tiesitkö, että maailmassa on yli 12 000 muurahaislajia?". Ehkä "Tiesitkö, että syöt noin neljä kiloa huulipunaa elämäsi aikana?" voisi toimia paremmin (huomaa myös kysymyksen hyödyntäminen!). Numerot ovat konkreettisia ja useimmiten auttavat asian hahmottamisessa. Lisäksi vaikutat fiksulta ja tietäväiseltä! 
  6. Paljasta jotain. Älä pintaa kuitenkaan. Jos kirjoitat pääasiassa itsestäsi, pikku paljastus nostaa postauksen heti ihan uusiin sfääreihin ja lukija tietää saavansa jotain uutta. "En ole koskaan tilannut Nellyltä. Nyt kerron teille miksi." Myös muun kuin itsensä paljastaminen toimii. 
  7. Ärrrsytä. Pieni provosointi heti alkuun herättää uneliaimmankin lukijan. " Te olette idiotteeja." -aloitus nostaa niin kävijämäärän kuin verenpaineenkin mutta asioiden oikea laita kannattaa tehdä pian selväksi (siis jos et ollut tosissasi). 

Postauksen alussa on muutenkin hyvä kertoa, mitä juttu pitää sisällään. Jos esimerkiksi kirjoitat päivän asusta ja annat kanasalaatin reseptin samassa stoorissa, mainitse siitä alussa. Joku asustasi vähät välittävä saattaisi olla kiinnostunut siitä reseptistä mutta ei koskaan löytänyt sitä, sillä et kertonut sen olemassaolosta.

Myös tekstin korostaminen vaikka lihavoimalla, kursivoimalla, alleviivamalla (mutta se ei saisi muistuttaa liikaa linkkiä, jos se ei sitä ole) tms. tekee alusta heti poikkeavan, vaikka teksti olisikin ihan puuta heinää. Ai niin, ISOT KIRJAIMET ja väritoimivat myös.

"Lainaus jonkun toisen viisaista sanoista voi myös olla onnistunut aloitus."
-Pink Bubble 

Onneksi blogipostausta tehdessä saa olla luovempi ja aloittaa ihan millä sanoilla haluaakin. Näitä tässä jutussa jaettuja vinkkejä voi kuitenkin hyödyntää silloin tällöin. Joka postauksen alkuun ei kannata tunkeä jotain numerofaktaa tai provoa. Bloggarilla on sekin etu puolellaan, että monasti lukijat selailevat tekstin jo ihan vain siksi, että heillä on tapana lukea ko. blogia. Silloin ei tarvitse ihan joka kerta yrittää tehdä vaikutusta ensimmäisillä riveillä.

Vielä pari mielestäni varoittavaa esimerkkiä. Jotkut alkusanat saavat ainakin minut kääntymään jo heti ovelta. "Anteeksi, etten ole postannut taas vähään aikaan" kertoo paljon blogin sisällöstä: bloggaria ei kauheasti innosta blogata, hän kertoo vähän mitä on tehnyt hiljaiselon aikana ja lupaa parantaa tapansa. En lue, kun ei se kuitenkaan ryhdistäydy. Myös "Ei mulla mitään asiaa oikeastaan ole mutta tulin nyt moikkaamaan" -tyyppinen aloitus kertookin jo kaiken oleellisen. Kiitos ja näkemiin.

Itse olen huomannut aloittavani monet blogipostaukset kysymyksillä. Toivottavasti jaatte myös omia vinkkejänne ja kerrotte, minkälainen alku teidät lukemaan postausta hieman pidemmälle.

18 kommenttia:

  1. Ja nyt aloin heti analysoimaan sun aloitusta. Vaikkakin jo itse otsikossa tarjoat ratkaisua (ja muistan otsikko postauksesta nuo konkreettiset numerot: seitsemän tapaa aloittaa...), niin aloitus kuvailee aika hyvin sun ongelmaa. "Tämä postaus on vaikea aloittaa."

    Hahhah eipä mulla muuta :) Pähkäilen :D

    t. Sinkkiskorn

    Lumilautailua ja urheilua linssin takaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä sopiikin pähkäillä. Eli aloitukseni ei ollut ihan turha, kun sai sinut analysoimaan ainakin :)

      Poista
  2. Hyvä postausaihe taas kerran! Kiitos! :)
    Mulla loppu kans lukeminen lyhyeen tollasen "anteeksi etten ole vähään aikaan postannut..." alun jälkeen. Viime aikoina on myös ollut tosi trendikästä pohtia blogin lopettamista, en vaan jaksa lukea näitä juttuja blogi toisensa jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen myös törmännyt tähän "trendiin". Lopetusaloitus ja taukopahoittelualoitus saattavat myös vuorotella samassa blogissa.

      Poista
    2. Tulee mieleen se vanha viidakon sanonta:'Jos sinulla ei ole mitään tekemistä, älä tee sitä täällä'. Pätee myös blogimaailmaan: joskus ei vaan jaksa, eikä kykene. Silloin on vaan parempi olla hiljaa ja odottaa, kun runoratsu alkaa taas laukkaamaan. Väkisin väännetyt tekstit ja varsinkin nuo selittelyt eivät pidemmän päälle kanna eteenpäin. Sanoo hän, joka taitaa seuraavalla kerralla aloittaa: joo, ei ole tullut kirjoiteltua sitten aikoihin ja nytkään ei ole muuta, kuin että taidanpa miettiä tän blogin lopettamista...' Nööö, ei nyt sentään :)

      Poista
    3. Hyvä sanonta!

      Älä vielä ensi kerralla aloita noilla sanoilla! Ei vielä :)

      Poista
  3. Käyn aika usein katsomassa blogilistan äsken päivittyneitä. Siinä ei montaa sanaa näy blogin alkutekstistä. Tästä huomiosta olen alkanut itsekin miettiä postauksen aloitusta. Ensimmäisen ja ehkä vielä toisenkin lauseen pitäisi olla niin kiehtova, että se saa uudenkin lukijan avaamaan blogin. Ainakin kannattaa välttää kaikkea turhaa höpinää. Ihan sama kuin puhetta pidettäessä - heti pitäisi saada kuulijan mielenkiinto heräämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Blogilista varsinkin on sellainen paikka, jossa hyvällä otsikolla ja alulla saa paljon aikaan.

      Poista
  4. Mä ehkä EN aloittaisi juttua "Pääsin kokeilemaan palvelua X ja tässäpä kokemuksia". Yleensä kun tuo pääsin kokeilemaan ei tarkoita mitään Nasan uuteen tietokoneohjelmaan tutustumista vaan asiaa, mitä kuka tahansa pääsee kokeilemaan ja on jo kokeillut. Varsinkin mainospostauksissa tykkään suorasta lähestymistavasta,missä ei verhoilla tekstiä aluksikaan mihinkään testaamiseen, vaan vaikka tosiaan "5 syytä miksi ostohyvitykseen kannattaa liittyä" kiinnittää oman huomioni paremmin. Ihan siksi, ettei sitä jaksa 20 saman kuun aikana julkaistua postausta ällistellä, kuinka jännä juttu se olikaan kun ne rahat ihan oikeasti tuli osaltaan takaisin tilille kun palvelua PÄÄSEE bloggaaja kokeilemaan :D

    Vaikka itse olen lukemis- ja kirjoittamisfriikki, uskon nykyään eniten hyvän mielenkiintoisen kuvan viestiin blogikirjoituksen alussa. Pink Bubble on ehkä ainoa LUKEMANI blogi, missä kuvilla ei ole painoarvoa, syy tietenkin muista lukemistani blogeista poikkeavan aiheen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut ihan totta noista testiposteista! Se on myös rasittavaa, jos postaukseen on kopioitu suoraan valmis teksti esim. nyt Ostohyvitykseltä, missä selitetään mistä on kyse. Ei ole omin sanoin viitsitty/osattu vääntää.

      Hauska kuulla, että kuvilla ei väliä tässä blogissa! Niihin kun ei ole tullut sen kummemmin panostettua :) Pitäisi varmaan ryhdistäytyä..

      Poista
  5. Mä olen huomannut, että jos kirjoitan jutun ensin valmiiksi ihmeemmin aloitusta miettimättä, ja sitten luen sitä uudelleen, usein sieltä tekstistä löytyykin hyvä aloituslause tai -kappale. Joskus toki aloitus voi olla jo valmiina mielessä kun rupean kirjoittamaan (tai koko idea lähtee siitä), ja toisinaan taas teksti saa mennä maailmalle ihan ihmeemmin editoimatta. Mutta usein siis toimii tuo jälkikäteen editointi, en ainakaan heti hyydy siihen aloituksen miettimiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä. Saatan kirjoittaa aloituksen vikaksi. Niin tein tämänkin jutun kanssa. Ja aika usein se alku löytyy lopuksi jostain tekstin keskeltä ja pikkuisella muokkauksella muuttuu hienoksi startiksi.

      Poista
    2. Sama täällä! Jos malttaa ensin kirjoittaa sen jutun ja sitten jättää se muhimaan vaikka yön ylitse ja sitten lukaisee sen "tuoreilla silmillä" niin johan löytyy aloituskappale ja ehkä muutakin muokattavaa.

      Poista
  6. Eijeijei, älä ihmeessä "terästäydy" kuvien käytössä! Kerrankin blogi, joka ei kuvia kaipaa! Lainkaan, jos minulta kysytään, mutta olenkin kaappiaskeetikko.

    Omalla Huono aloitus -listallani on myös "tulin tänne kertomaan" ja/tai "Oli pakko tulla vinkkaamaan". Ihanko tulit koneen ääreen kirjoittamaan? Miten erityisen jännittävää ja poikkeuksellista! Ja että oli ihan "pakko"? Kuka mahtoi pitää pyssyä otsalla? Muutenkin kaikenlainen lillunlällynlämmittely tuntuu aika turhalta. Suoraan asiaan, kiitos! Jos siis asiaa on. Itsehän kirjoitan puutaheinää eli ei tarvitse omista neuvoista välittää. Tai äidinkielenopettajan, joka neuvoi, että kannattaa jättää aloituskappaleen kirjoittaminen viimeiseksi ja sitten saattaakin huomata, ettei sellaista edes tarvita.

    Ja sitten olen eri mieltä. Värit tekstissä, uijui. Varma tapa saada meitsi harkitsemaan vakavasti lukemisen lopettamista, samoin kuin turha lihavointi ja kapitaalit. Nou. Eikä edes aloiteta alleviivauksesta. Toimivia tapoja hahmottaa tekstin hierarkiaa, joskus, mutta tyylikeinoina leipätekstin seassa... Ei.

    Muut keinot onkin tullut käytettya aika hyvin itsekin, joten ne on varmasti loistavia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtahan aivan riehaannun ja jätän kuvat pois kokonaan!

      En itsekään tiedä mitä ajattelisin, jos näkisin nuo sateenkaaren värit jonkun tekstin alkumetreillä. Ehkä menisin katsomaan, että mitä ihmettä siellä tapahtuu.

      Poista
  7. Apua oon just tuollainen: en ole jaksanut/ehtinyt/viitsinyt postata mutta tulin nyt kuitenkin vinkkaamaan. :D :D Osui ja upposi. ;)

    VastaaPoista
  8. Täällä taas kommentoin näitä vanhoja postauksia. Olen tänään kahlannut blogiasi läpi (mammalomalainen kerkeää lueskella ja välillä pitää pitää taukoakin..) Tuo aloitus on joskus todella takkuamista. Monesti mietin, aloittaisinko postauksen kuvalla vai tekstillä. Minun blogini on enemmänkin kuvapainotteinen ja tekstit jäävät kyllä todella lyhkäiseksi. Olen huomannut että kannattaa valita tarkoin minkä laittaa postauksen ensimmäiseksi kuvaksi, koska se on toisten blogiluetteloissa se pikkukuva joka "mainostaa" postaustasi. Eli siihen yritän satsata aina jonkin kiinnostavan kuvan. Ja olen huomannut tuovan kävijävirtaa blogiin. Samoin itse blogeja lueskellessani monesti klikkaan kuvan perusteella niihin blogeihin jotka eivät vielä ole lukulistallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti! Aivan totta. Kuvalla on suuri merkitys etenkin tuossa kohden.

      Poista