Vaikka omia kokemuksia ei löydy, en voi sanoa etteikö nettikiusaaminen olisi vaikuttanut minuun mitenkään, sillä siihen törmää esimerkiksi blogien lukijana väkisinkin, vaikkei sitä itse kokisi tai siihen syyllistyisi. Blogeissa kiusanteko tiivistyy kommentteihin tai bloggarista käytäviin julkisiin keskusteluihin esimerkiksi keskustelupalstoilla. Sen mahdollisuus on vaikuttanut paljonkin siihen, miten itse bloggaan ja kuinka paljon kerron itsestäni missään päin nettiä. Varaudun ikään kuin pahimpaan jo etukäteen ja pidättäydyn paljosta. Myös oma joskus sarkastinen tyylilajini saa minut joskus miettimään, ymmärretäänköhän kirjoittamani jotenkin väärin ja huonossa valossa.
Olenkin miettinyt, miten itse reagoisin jos kokisin itseni kiusatuksi. Esittäisinkö, että mitään ei ole tapahtunutkaan ja en välitä? Olisin ikään kuin kaiken sen yläpuolella. Vai ottaisinko asian esille ja samalla näyttäisin, että minuun on nyt osunut jollain tasolla? Toivon tosiaan, että minun ei tarvitse tulla tietoiseksi tästä reaktiostani. Mutta sen tiedän, että oli julkinen reaktioni mikä hyvänsä, en painaisi asiaa villaisella vaan yrittäisin tehdä asialle stopin. Mitä sinä tekisit tai olet tehnyt?
Netissä nimi ja kasvot jäävät usein hämärän piiloon - siltä toiselta osapuolelta - ja varmasti juuri sen oletuksen varassa kiusaaminen ja kaikenlainen vihapuhe ovat päässeet rauhassa kukoistamaan. Netissä kiusaajat ovat myös hyvin usein aikuisia ihmisiä, joilla luulisi olevan jo järkeä päässä, ja sekin on omiaan aiheuttamaan suurta ihmetystä tätä ilmiötä kohtaan. Aina ihmetellään, sanoisivatko nämä samat ihmiset netissä kirjoittelemansa asiat omilla kasvoillaan ja omalla nimellään reaalimaailmassa? Vastaus on varmasti, että eivät todellakaan sanoisi. Netti hämärtää ihmisten ajatusmaailmaa ja käyttäytymisen rajoja oudolla tavalla.
Ehkä myös tämän kasvottomuuden vuoksi ongelmiin puuttuminen tuntuu monasti jääneen puolitiehen tai siihen ei ole tartuttu ollenkaan. Mitään ei tehdä, koska ketään syypäätä ei voida osoittaa sormella. Kiusaajan todennäköinen anonymiteetti on myös sellainen asia, joka ainakin minua häiritsee suuresti. Tuntuu hyvin ahdistavalta, että joku sinulle täysin tuntematon ihminen haluaa aiheuttaa sinulle mielipahaa. Tai mistäs sitä tietää, vaikka sen nimettömyyden takana piileskelisikin joku tuttu. Ahdistavalta tuntuu myös se, että nämä ilkeilyt eivät jää vain kiusaajan ja kohteen väliseksi tiedoksi, vaan sitä voi halutessaan seurata vaikka puoli maailmaa.
Kiusaamisesta voisi kirjoittaa monelta kantilta: voisimme miettiä, mikä saa ihmiset kiusaamaan toisia netissä tai edes jättämään poikkiteloin olevan kommentin toisen blogiin. Voisimme spekuloida, miksi jotkut joutuvat kiusatuiksi tai mikä ylipäänsä on kiusaamista ja mikä vain mielipide-erojen aiheuttamaa väärinkäsitystä. Kaikki kiusaamisen ympärillä käytävä keskustelu on omiaan tuomaan ongelmaa esille ja aiheesta ei tulisi vaieta. Pelkästä puheesta ja kirjoittelusta ei kuitenkaan ole niin suurta hyötyä, kuin todellisilla teoilla.
Todellisuudessa nimimerkin tai sen puutteen suojiin ei voi piiloutua ja tehdä mitä huvittaa. Todellisuudessa voit yrittää tehdä stopin ilkeille kommenteille ja muille pahantahtoisille valheille ja juoruille, joita sinusta liikkuu netin syövereissä. Ja se on yksinkertaista. Bloggarina voit olla julkaisematta yhtäkään sellaista kommenttia, jonka koet epämielyttäväksi. Olkoonkin, että "keskustelut" ja väittelyt ovat se varsinainen viihdeosuus ja yleisömagneetti blogissasi. Onko se sen arvoista? Sallimalla loanheiton omassa blogissasi viestität muille, että vastaavanlainen kommentointi on aivan sallitua ja kommenttien sisältö julkaisukelpoista. Roskakoriin ne kuuluvat.
Siinä vaiheessa, kun kiusaaminen ja muu ilkeily eivät tapahdu enää blogin piirissä vaan jossakin muualla netissä, asia voi alkaa tuntua jo lähes hallitsemattomalta. Todellisuudessa voit tehdä asialle paljonkin. Nimettömätkin kiusankappaleet on mahdollista saada vastuuseen teoistaan. Keskustelupalstat voivat moderoida keskusteluja ja poistaa kaikki asiattomat viestit. Asiat vaativat ehkä hieman aikaa mutta aina kannattaa yrittää. Kun se on aiheellista, aina kannattaa tehdä rikosilmoitus ja/tai ottaa yhteyttä keskustelupalstojen ylläpitoon, sillä vain silloin voit saada aikaan jotakin. Nyt ei pitäisi olla tekemättä mitään sen takia, että ajattelet ettei sillä ole mitään vaikutusta. Tekemättömyydellä ei ole mitään vaikutusta - paitsi tietenkin se, että nettikiusaaminen saa rauhassa jatkua, koska kukaan ei viitsi, jaksa, uskalla puuttua siihen.
Kommentti jättää jälkensä on noin 30 blogin yhteinen kampanja nettikiusaamista vastaan. Jokaisella blogilla on oma, erilainen tarinansa kerrottavana nettikiusaamisesta. Suosittelen tutustumaan. Löydät meidät kaikki kampanjan sivuilta, josta löytyy muutakin informaatiota. Sen lisäksi, että asia on nostettu esille blogeissamme, olemme haastaneet myös keskustelupalstoistaan tunnetut Vauva.fi:n ja Demi.fi:n mukaan kampanjaan ja toivoneet keskustelun sääntöjen tiukentamista sekä tietenkin näiden sääntöjen parempaa valvontaa.
Sinäkin voit osallistua kampanjaan. Voit ilmaista tukesi esimerkiksi lisäämällä kampanjan logon blogiisi tai sivuillesi. Olit sitten blogillinen tai blogiton, osallistumisesi näkyy tietenkin kommenttien ja muun kirjoittelun sisältönä: ei haukuta, kiusata, tai törttöillä muuten. Kampanja ei periaatteessa pääty minään tiettynä päivänä ja koskaan ei ole liian myöhäistä kääntää kelkkaansa ja lähteä mukaan!
Hienoa!!!!!!
VastaaPoistaEikös ole :) Tähän voi muuten halutessaan osallistua logon kopioimisen lisäksi tekemällä oman postauksen aiheesta. Postauksella osallistuneet näkyvät sitten kampanjan sivulla.
Poistajoo ja voisin osallistua.
PoistaOsallistu ihmeessä! Jos teet postin niin laita siitä mailia tuohon kommenttijattaajalkensa @ gmail.com
PoistaVauva-lehti on sallinut vihamielisen käytökseksen ja jopa suoranaisen uhkailun keskustelupalstoillaan jostain vuodesta 1998 puuttumatta siihen juuri millään tavoin. En tiedä, millaista siellä on nykyään mutta tiedän, että aikanaan siellä on jätetty esim. tappouhkauksia ja häiritty erään palstankäyttäjän kotirauhaa siten, että se olisi täyttänyt jo rikoksen tunnusmerkit.
VastaaPoistaHaluaisin uskoa, että kaikki kiusaajat eivät ole äiti-ihmisiä mutta valitettavasti näin ei taida olla.
Muiden juttuja lukiessani sain sellaisen käsityksen, että tilanne on edelleen aika sama. Käsittämätöntä. Mutta toivottavasti siihen tulee muutosta. Vauvassa käyvät kyllä muutkin kuin äidit. Tiedän miestenkin tehneen siellä keskustelunavauksia, tosin ihan huumorimielessä typeristä aiheista. Eivätkä taida olla isiäkään :)
PoistaEn itse bloggaa tai muutenkaan kovin julkisesti netissä pyöri, eikä siis omakohtaista kokemusta nettikiusaamisesta. Sivusta olen kyllä seurannut (ja asiaan puuttunut) nuorempien sisarusteni kohdalla. Näitä tapauksia on ollut muutama ja kaikki viety ihan poliisille asti. Mielestäni kaikki julkinen lokaaminen on hyvin vakavaa ja se voi varsinkin nuoreen ihmiseen vaikuttaa tuhoisasti. Olemme myös miettineet sitä toista osapuolta, joka ei välttämättä ihan niin pahaa ole tarkoittanut - juurikin nuori ihminen saattaa olla vain ajattelematon, siksi viety asiat ihan poliisille asti, että joutuisivat miettimään tekojaan.
VastaaPoistaItse olen sitä mieltä, että pahan puhuminen on turhaakin turhempaa, toivoisinkin yleisesti jokapuolella tiukempaa moderointia sen suhteen - niin keskustelupalstoilla kuin bloggaajien itsensä puolelta. Ei selkeästi negatiivisia (pahantahtoisia) kommentteja tarvita.
Todella ikävää aina kuulla tällaisia juttuja mutta onneksi olette puuttuneet asiaan. Usein on varmasti kyse juuri tuosta ymmärtämättömyydestä mutta näihinkin tapauksiin puuttuminen kannattaa. Ymmärtääpähän sitten.
PoistaToivotaan, että tämä moderointiasia etenisi ihan tosissaan!
Demissä on mielestäni jo nyt melkoisen tiukka moderointi, ainakin keskustelut lähtevät ilmiannosta suht. nopeaan ainakin oman kokemukseni mukaan poes. Vauva-palstalla taas tuntuu, että varsinkin paria tunnetuinta bloggaria saa parjata niin paljon kuin sielu sietää, keskustelut pysyvät siellä ilmiantojen jälkeenkin.
VastaaPoistaMutta niin, toivottavasti kampanjalla on edes jotenkin vaikutusta asiaan. Ei sitä kiusaamista edes sen bloggarin tarvitse sietää.
Onneksi Demissä on tajuttu puuttua asiaan ainakin jossain määrin. Voipi olla, että yksi syy miksi ilmoitettuja keskusteluja ei ole poistettu on se, että ne vetävät väkeä paikalle. Tai sitten moderointi on ihan retuperällä ja sitä ei hoida oikein kukaan.
PoistaHieno kampanja, lähden ehdottomasti mukaan! Tästä on niin paljon sanottavaa, että on aiheellista tehdä asiasta ihan oma postauksensa. Siinäpä agendaa viikonlopulle! :)
VastaaPoistaHei hienoa! Tee ihmeessä oma postaus ja laita linkkiä!
PoistaValmiista jutustaan voi lähettää linkin osoitteeseen kommenttijattaajalkensa @ gmail.com niin blogi lisätään kampanjan sivulle.
PoistaOma panokseni tähän kampanjaan löytyy täältä.
Poistatää on täyttä asiaa :)
VastaaPoistaKiva kun tykkäät :)
PoistaHienoa, että tästä asiasta puhutaan! Kirjoitin ajatuksiani myös, toivottavasti tämä lähtee kaikissa blogeissa kiertämään! http://www.fromkaroliina.com/2013/10/kommentti-jattaa-jalkensa.html
VastaaPoistaHienoa! Täytyy lukaista.
PoistaKampanja on hyvä idea. Vaikka se ei ehkä saa kiusaajia suoralta kädeltä valaistumaan, muuttaa se yleistä ilmapiiriä kohti parempaa käytöstä, toivon.
VastaaPoistaVakavista ja uhkaavista kiusaamisista kannattaa tosiaan ilmoittaa poliisille, mutta toinen keino vähentää ainakin sitä vähäisempää kiusaamista on lopettaa kaiken maailman negapeelojen ruokkiminen eli lakata ottamasta niiden märinöitä vakavasti.
Jos nyt miettii, että millainen ihminen käyttää energiaansa muitten dissaamiseen netissä, niin eihän se voi olla kauhean fiksu tai onnellinen. Sääliä sellainen enemmän ansaitsisi, jos sitäkään. Turha sellaiselle on sanoa, että ajattele vähän, mitä sanot, kun ei ne kymmenen (ÄO)pisteen peräkammariasukit ajattele ollenkaan.
Oma kokemus on toistaiseksi vain yksi vaivainen negakommentti, johon reagoimme näin. Todennäköisesti tuleviin ei reagoida mitenkään, jollei satu olemaan liikaa aikaa. Emme suuresti avaudu elämästämme, joten siinä on nettikiusaajalla aseet ja kiinnostus vähissä.
Lopuksi vielä postausehdotus: Sarkasmi. Monessa blogissa lupaillaan sarkasmia, mutta harvassa sitä esiintyy. Toteat itsekin kirjoittavasi sarkastisesti, mutta mielestäni tekstisi on harvinaisen suoraa, selkeää ja erittäin sarkasmivapaata, mikä ei siis todellakaan ole huono asia. Onko väite sarkasmista selityskortti mahdollisille väärinymmärryksille? Vai muoti-ilmiö? Tietävätkö sarkasminlupailijat, mitä sarkasmi tarkoittaa vai katetaanko sillä kaikenlainen huumori ja nyrpeys? Ja sitten kun sarkasmia oikeasti on, erottavatko lukijat sen vai ottavatko tosissaan? Voiko sarkasmilla kämmätä postauksen, elämän ja universumin?
Toivotaan tosiaan, että tällä olisi jonkinlaista vaikutusta. Teidän vastaus "negapeelolle" on ihan omaa luokkaansa. Toivottavasti kommentin jättänyt palasi lukemaan vastineen.
PoistaIhana kuulla, että tekstini on "harvinaisen suoraa, selkeää ja erittäin sarkasmivapaata". Oma näkemys on hieman toinen. Olen huomannut, että kieltä on tullut hillittyä sen mukaan, kun lukijoita on kertynyt. Kai se on jotain mukavuudenhalua. Laitetaan sarkasmipostaus korvan taakse ja katsellaan.
Hei! Annan sinulle haasteen: http://minunvalokuvia.blogspot.fi/2013/10/haaste-jonka-olen-jo-tehnyt-mutta.html
VastaaPoistaKiitän!
PoistaTodella hyvin kirjoitettu, ja asiaa! Olen itse kirjoittanut tästä kiusaamisesta jo aikaisemmin. Hieno kampanja. Surullista semmoinen netissä räkyttäminen :( Onnekseni olen itse siltä vielä säästynyt.
VastaaPoistaKiitos! Hyvä teksti sinultakin.
Poistakiitos paljon:)
PoistaIhan mahtava juttu tää kampanja! Kirjoitin siitä itsekin pienimuotoisen postauksen: http://pro-bab-ly.blogspot.fi/2013/10/kommentti-jattaa-jalkensa-kampanja.html :)
VastaaPoistaHei hienoa! Täytyy lukaista ja laita mailia siitä tuonne kampanjan postiin.
PoistaKirjoitin just postauksen tähän aiheeseen liittyen, kun alkoi todenteolla sapettamaan omaan blogiin tulevat ilkeät kommentit!
VastaaPoistaTässä linkki postaukseen, jos kiinnostaa ja kerkeät lukemaan... :)
http://www.withsugarapple.blogspot.fi/2013/10/kommentti-jattaa-jalkensa.html
Kävin lukemassa jutussi. Ikävää, että olet saanut osasi ilkeistä kommenteista mutta hienoa, että lähdit mukaan kampanjaan ja otit uuden linjan kommenttien julkaisun kanssa.
PoistaHyvä teksti sinulta! Tämä oli tosiaan tärkeä kampanja jo siinäkin mielessä, että se oli ihan bloggareista itsestä lähtöisin.
VastaaPoista