maanantai 28. tammikuuta 2013

Bloggarit matkustaa: sponsoroituja matkoja vai omasta pussista?

Tuntuuko sinustakin siltä, että bloggarit matkustelee koko ajan? Miten joillain on varaa? Onko bloggarien matkat sponsoroituja mainosmatkoja, eli he eivät maksa reissuista mitään? Ja reissun jälkeen esitellään vielä vinot pinot matkalla hankittuja merkkivaatteita! Xenia's Day:n Kap Verdelle alkuvuodesta herätti epäilyjä siitä, että matka oli Rantapallon maksama, vaikka se ei suoraan tekstistä tullutkaan ilmi ja bloggari kielsi asian.

Monet bloggaajat tosiaan tuntuvat matkustavan hävyttömän usein. Matkat eivät ole mitään pikkujuttuja, vaan niille uhrataan monta postausta. Kuvio kulkee suurin piirtein näin:
 1. unelmointia matkasta
 2. matkan varaus
 3. vinkkejä mitä tehdä matkalla
 4. mitä ja miten pakata
 5. kollaaseja matka-asuista
 6. ilta ennen lähtöä -tunnelmat
 7. matkalla (näitä postauksia on itse asiassa useita ja ne tulavat nyt tai matkan jälkeen)
 8. vihdoin kotona
 9. ostokset
 10. kuvia matkalta
 11. tietopaketti samaa matkaa suunnitteleville
Kuva täältä
 Ei ihme, että matkustelu tuntuu olevan suuressa osassa -varsinkin, jos reissuja tehdään edes se pari vuodessa ja molemmille uhrataan sama määrä postauksia. Otetaanpa hieman selvää bloggareiden matkoista ja katsotaan ensin miten ja mihin bloggarisuosikit reissasivat ja kuinka monta matkaa vuodelle 2012 oikein ehti kertyä. Ykköskohde oli ehdottomasti New York.

Mungolife oli matkustelussa ihan omaa luokkaansa viime vuona. Ei riitä, että Anna asui Australiassa vielä alkuvuonna, vaan hän lähti maailmanympärymatkalle. Menin jo aivan sekaisin laskuista mutta reitiltä löytyi Australian lisäksi Thaimaa, Laos, Vietnam, Bali, Lontoo, Uusi-Seelanti, Havaiji, ja ties mitkä paikat Jenkeissä. Kiertomatkan lisäksi Mungolife kävi myös ainakin Tallinnassa ja Egyptissä, sekä Lontoossa, jonne myös muutti loppuvuodesta. Tälle suoritukselle on vaikea vetää vertoja. Anna oli ihan oikeutetusti kutsuttu Matkamessuille puhumaan aiheesta.

Cava on jo opiskeluidensa puolesta matkailuun suuntautunut. Dubai, Turkki, Visby, Mallorca, Pariisi, Egypti, Berliini, ja taisi siellä olla Tukholmakin. Siis ainakin kahdeksan kohdetta.

P.S. I Love Fashionin Linda ei myöskään jäänyt rannalle ruikutttamaan: Turkki, New York, Visby, Hania, Pariisi, Sveitsi. Ja tietysti Tukholma, jossa hän asuu.Hieno suoritus: seitsemän.

Xenia's Dayn Xenia on myös kerännyt ahkerasti lentopisteitä: Dubai, New York, Skiathos, Tallinna, Miami. Viisi maata. Ja Xeniahan on siis ehtinyt jo tänä vuonna reissaamaan Etelä-Afrikkaan.

Mona's Daily Style -blogissa käytiin neljällä reissulla: New York, Kööpenhamina, Kreikka ja Rooma.

Yllätyitkö?

Monella herää varmasti epäilys, että matkat ovat sponsoroituja. Osaksihan ne ovat. Esimerkiksi bloggariporukan (Cava, P.S. I Love Fashion, Alexa Dagmar, Yummy) lähettäminen Visbyyn oli täysi sponssi. Myös Rantapallo on ollut ahkerasti mukana viime aikoina, kun joku suosittu bloggaaja alkaa suunnitella matkaa. Esimerkiksi Xenian ja Monan yhteinen NYC:n reissu oli varattu Rantapallon kautta.  Mistään koko matkan sponsoroinnista ei varmasti ole kyse, vaan todennäköisesti diiliin kuuluu ihan selvä rahallinen palkkio tai sitten matkakuluja on hieman makseltu. Yleensä joku firma siinä varausvaiheessa kuitenkin esitellään, sillä lukijoita kiinnosta mitä kautta bloggari matkansa varasi. Cavan Mallorcan matka oli Nellyn kisan voittomatka.

Kuva täältä


Eli aika harva näistä lukuisista reissuista siis on puhdas sponsorimatka. Kyllähän näillä mainosrahoilla, joita tulee Rantapallolta ja kaikista muista mainoksista ja blogiyhteistöistä, muutamat matkat vuodessa makselee. Eli siinä mielessä monet reissut on blogilla tienattu mutta ihan omalla rahalla maksettu. Ja niillä rahoilla plus muista töistä tienatuilla rahoilla ostelee myös ne merkkivaatteet ja muut tilpehöörit.Ja kun kerran ollaan nuoria ja töistä ja opiskeluista voi helposti luistaa lomailemaan, kuka sitä ei tekisi? Kaikilla on tietysti omat mielipiteet siitä, mikä on sopiva rahan tuhlauksen kohde. Matkailu on kyllä ihan ykkösvalinta, sillä se toivon mukaan avartaa ajattelutapoja. Itsekin olen loppuviikosta lähdössä aurinkoon, joten aihe on oikein ajankohtainen siltä osin!

11 kommenttia:

 1. Vitsit sä oot kartalla :)
  Niinku informatiivisesti. Miten pysyt edes perässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos. Mulla on hyvä muisti ja luen paljon blogeja. Ja plus tuo kaikki tieto on lähes aina ja ikuisesti noudettavissa netistä.

   Poista
 2. Täällä mä edelleen lueskelen!! ;) tää oli hyvä postaus! (muiden muassa..) ja itsellä on sellainen sääntö, että kerron aina kun reissu on sponssattu ja that's it. Muutenhan se olisi piilomainontaa :) Viime vuonna mun matkat meni näin:

  Dubai - omakustanteinen

  Turkki - omakustanteinen

  Visby - sponssattu blogimatka

  Mallorca - voittolahjakortilla ostettu matka

  Pariisi - omakustanteinen

  Egypti - omakustanteinen

  Berliini - olympuksen järjestämä koulutusmatka

  Tukholma x 3 (muistaakseni) - omakustanteisia hupireissuja

  Oulu - oulun matkailuyhdityksen sponssaama työreissu

  Viime vuosi oli aika hullunmyllyä matkailun saralla! Mutta mukavaahan se on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että viihdyt :) yleensä sponssimatkat on ilmaistu selkeästi mutta ihmiset tykkäävät niin spekuloida matkojen syistä ja kuluista ym. Tuo on kyllä ihailtava matkamäärä ja kannattaa reissata nyt kun siihen on mahdollisuuksia!

   Poista
  2. joo, ei kaikki ymmärrä että toisilla on vaan mahdollisuus matkustaa enemmän, osalla rahan puitteissa, osalla loman puitteissa, osalla perheen puitteissa etc :) viime vuosi oli kieltämättä rankka, tänä vuonna toivon että pysyy vähemmässä määrin :)

   Poista
 3. Blogin kautta saaduista lahjoistahan täytyy kertoa, että ne on saatu lahjaksi.

  Siksi mietityttää tuo Mungo-Annan hillitön matkustusmäärä. Oletan, että taan Malediivit, Kroatia ja Iltalia eivät ole ihan itse maksettuja. Reilua olisi, että lukijalle olisi selvää, kuka nämä matkat maksaa, edestakaisen Lontoon suhalilun lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on. Tuosta Kroatian matkasta blogissa ainakin sanottiin, että se on tehty kyseisin maan turistitoimiston kutsumana.

   Ja mitä noihin muihin lukuisiin matkoihin tulee, niin en usko ko. bloggarin pimittelevän mitään matkalahjuksiaan. Kyseessä on kuitenkin yksi suosituimmista, jos ei se suosituin, bloggari Suomessa, joten niillä kuukausipalkoilla makselee kyllä yhdet jos toisetkin malediivit kuukaudessa ihan omasta pussista.

   Poista
 4. Kuluttakavirastohan on laatimassa uusia ohjeita blogimainonnasta. Minusta esim. Annan tapauksessa mainostamista ei aina kovin selkeästi tiedä mainokseksi, vaan vähän harmaalla mennään.

  Luen blogia vain satunnaisesti ja näköjään hän käyttää niin mielettömän määrän kuvia ja kirjoittaa sivukaupalla, että koko tekstejä ei jaksa lukea. Hän saattaa esitellä yhden kohteen useampaan kertaan ja kenties sitten ensimmäisessä bloggauksessa mainitsee sponssista. Pitäisi siis lukea jatkuvasti ja joka rivi, jotta asia selviää. Kuitenkin mainos-asia pitäisi ilmetä selvästi ja yksiselitteisesti ja muillekin kuin joka rivin tavaaville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jotain ohjeistusta ollaan nyt tosiaan laatimassa. Toivottavasti siitä tulee hyvin selkeä. Se on kyllä totta, että mainoksesta pitäisi mainita kaikissa postauksissa mitkä siitä on tehty. Varsinkin, jos sen ensimmäinen mainos/sponssi/ym. maininnalla varustettu teksti on jäänyt kovin kauas uusimmista samasta aiheesta tehdyistä jutuista.

   Poista
 5. Suositut bloggaajat tekevät hurjasti töitä blogiensa eteen ja ne vievät heidän ajastaan paljon. Periaatteessa mitään ilmaisia matkoja ei ole. Ja kun sanotaan, että bloggaaja tienaa helposti rahaa blogista, niin ei se kyllä helpolla tule, se on monen vuoden ja uurastuksen summa, ihan sama asia kuin muissakin työurissa. Se ottaa paljon, mutta myös antaa paljon. Kaikki lähtee itsestä ja henkilökohtaisesti olen sitä tekevää sorttia, en sivustaseuraaja.

  Sponsoroidut matkat bloggaajille ei myöskään (aina - riippuu asenteesta)ole mitään relax-lomaa. Niihin sisältyy yhteistyökumppanin puolelta vaatimuksia, jotka pitää täyttää. Työmatkoja ne ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja! Tuskin ketään maksettaisiin vaan makaamaan aurinkoon, vaan kyllä sieltä reissulta pitää sitten muutakin materiaalia väsätä.

   Poista