keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kuinka keksiä blogille nimi?

Tervetuloa lukemaan Pink Bubble –blogia! Uuden blogin aloittaminen on aina hauskaa. Ideoita tuntuu riittävän loputtomiin sisällön ja blogin ulkonäön suhteen. Mutta sitten on se yksi pieni olennainen juttu, joka vaikeuttaa blogin varsinaista perustamista ja jolle ajattelin omistaa ensimmäisen postauksen. Se on nimittäin nimi.

Olen itse perustanut useampia blogeja ja kertaakaan se nimi ei ole ollut niiden ensimmäisten blogiin liittyvien ideoiden joukossa. En ole koskaan suunnitellut blogia nimen ympärille. Se on usein ollut varsinaisen työn ja tuskan takana. Ja hyvä niin. Nimeä on syytä harkita tarkkaan, sillä se tulee määrittämään sinua bloggaaja aika pitkälle.

On erittäin todennäköistä, että sinua kutsutaan blogisi nimellä, kuten vaikkaa Cavan kohdalla on käynyt. Onnea vaan hyvästä nimivalinnasta! Huonomminkin olisi voinut käydä: Mungo-Anna ei ole kovin imarteleva nimitys kenellekään vaikka Mungolife muuten on omaperäinen ja mieleenpainuva nimi. Oman oikean nimen tunkeminen blogin nimeen on tietysti hyvä keino, jos haluaa välttää epämieluisat liikanimet tai tuotteistaa itsensä. Tai sitten vaan keksii niin hyvän nimen, että ei haittaa ollenkaan vaikka tulisi seuraavat viisi vuotta kutsutuksi myös bloginsa nimellä tietyissä yhteyksissä.

Kuva: weheartit

No mutta sitten kun on keksinyt sen täydellisen nimen niin joutuu lähes poikkeuksetta kohtaamaan suuren pettymyksen: joku on jo vienyt sen. Ei auta kuin aloittaa alusta. Liian saman nimisen blogin jonkun toisen kanssa omistava menettää varmasti osan lukijoistaan sille semi-kaimalle. Jotta nimeäminen ei kävisi liian ylitsepääsemättömäksi prosessiksi, tässä hieman hyviä vinkkejä mitä kannattaa pitää mielessä:

 • Nimen tulisi kuvata sinua tai blogiasi edes jotenkin. Vaikka nimen ei todellakaan tarvitse kertoa kaikkea oleellista blogisi sisällöstä, sen ei kannata myöskään olla harhaanjohtava. Kuvittele tilanne, että blogistasi näkyy vain nimi, vaikkapa Blogilistalla. Minkä nimistä blogia itse klikkaisit? Minkälaisia lukijoita haluat blogillesi? Mitä he klikkaisivat? Jos blogisi nimi ei anna mitään vihjettä sisällöstä tai johtaa täysin harhaan, et välttämättä houkuttele läheskään kaikkia toivomiasi lukijoita. Muista myös miettiä hieman tulevaisuutta: kannattaisiko valita sellainen nimi, joka ei vaikuta oudolta sittenkin kun olet vaihtanut tyyliäsi, kiinnostuksen kohteitasi, ja lukijakuntasi?

 • Nimi ei saisi olla liian vaikea muistettavaksi –tai lausuttavaksi. Vino pino potentiaalisia lukijoita on taas menetetty jos kukaan ei muista tai edes osaa kirjoittaa nimeä oikein. Eli lyhyt, ytimekäs ja mahdollisimman selkokielinen ovat varmasti hyvä yhdistelmä. Se ei kuitenkaan rajoita luovuuden käyttöä tai vaikkapa vieraskielisen nimen ottamista. Itse olen jostain kumman syystä mieltynyt englannin kielisiin bloginimiin. Ne vain kuulostavat paljon paremmalta ja sanaleikitkin ovat vähemmän tökeröjä kuin suomeksi. Jos nyt katselen blogilistaa niin 50 luetuimman blogin joukossa on vain 15 suomeksi nimettyä blogia. Loput olivatkin englanniksi yhtä lukuun ottamatta (Si Moda). Jos listalla liikkuu pidemmälle niin johan alkaa suomenkielisiä nimiä löytyä mutta luetuimpien joukossa ei niitä pahemmin näy. Englanninkielisen nimen keksimiseen auttaa sanakirjan selailu tai lehtien lukeminen. Jos tuloksena ei ole nimi niin ainakin sanavarastosi on karttunut ja tiedät kaiken uusimmista jouruista, muodista ja ryppyvoiteista.

 • Nimi ei myöskään saisi olla samanlainen jonkun toisen blogin nimen kanssa. Myös liian samanlainen nimi aiheuttaa varmasti sekaannuksia ja juuri sinun blogisi nimi ei ehkä jää mieleen. Muotiblogimaailmassa liikkuessa nimeä miettiessä minulle tulee helposti mieleen sellaisia sanoja kuin fashion ja style. Ne ovat tulleet muutamalle muullekin mieleen: blogilistan luetuimpien top 20:ssä on kuusi fashion –sanalla nimettyä blogia. Se alkaa olla jo niin kulunut sana ja melkein yhtä jännä kuin muotiblogi, joka on nimetty Muoti Blogiksi. 
Kuva: weheartit

 • On myös fiksua tarkistaa minkälaisia kaimoja blogillasi on. Se käy kätevästi vaikka googlaten. Täysin uniikkia nimeä tuskin keksit, joten älä lannistu googlen ilmoittamista sadoistatuhansista osumista. Kaimojen tarkistelu voi olla ihan hauskaa puhaa ja eihän niillä välttämättä ole mitään strategista merkitystä sinulle. Eipä Tickle Your Fancyakaan haitannut, että samaan nimeen oli ihastuttu myös aikuisviihteen puolella.  
Omien blogieni nimien keksimisessä olen yrittänyt huomioida kaikki nämä seikat. Olen kuitenkin huomannut, että nimen keksiminen väkisin ei johda mihinkään. Yleensä se putkahtaa lukuisien huonojen ideoiden jälkeen päähän vaikkapa tiskatessa. Pink Bubble nimi sopii minulle itselleni ja sillä on myös oleellista merkitystä blogini kannalta. En ala kertomaan sen merkitystä vielä tässä vaiheessa vaan se avautuu paremmin vasta myöhemmin, kun blogini sisältö on kasvanut suurempiin mittasuhteisiin. Toivottavasti jäät seuraamaan mitä tuleman pitää ja jaat vaikka itse oman nimeämistarinasi!

Katso myös postaus Löydä blogille nimi heti: top 5 nimigeneraattorit.

26 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! ite oon kanssa huomannu että musta puhutaan Mmilyana :D ja siis mua vähän ärsyttää, kun on tyyliin 50000 samannimistä blogia :/ mutta bubble-susanna ei kuulosta pahalta! :)

  http://mmilya.blogspot.fi <- saa tulla moikkaamaan ja liity ihmeessä lukijaksi jos tykkäsit! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Kyllä Mmilyana -nimellä kehtaa tulla kutsutuksi. Se on kaunis :) Täytyypä tutustua blogiisi.

   Poista
 2. Oikein asiallinen postaus. Tosin en tiedä, miten minun blogini nimi taipuu noihin ohjeisiin. Tosi pitkähän se on, mutta toisaalta melko helposti muistettava ja kuvaa mielestäni aika hyvin blogiani. Mahtaakohan minusta sitten tulla Ei mennyt niin kuin elokuvissa-Sanna jonain päivänä? :D

  Mielenkiintoisia aiheita sulla, vaikka vasta kaksi postausta onkin - taidan liittyä lukijaksi 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa mukaan! Aika hyvin blogisi nimi noihin ohjeisiin taipuu. Ja koska se on vakiintunut fraasi ja helppo muistaa ja sanoa, sen pystyy helpolla sanomaan nimesi edessä ilman, että kieli menee solmuun.

   Poista
 3. Todella kiva ja erittäin hyödyllinen blogi sinulla! Tekstit on kirjoitettu hyvin ja asiallisesti, ja muutenkin pidän kirjoitustyylistäsi kovasti. :)

  Itsekin olen pitänyt useita erilaisia blogeja elämäni aikana, mutta sain tosi paljon uusia vinkkejä ja hyödyllistä infoa uuden blogin aloittamiseen ja pitämiseen, vaikken nyt varsinaisesti muotiblogia kirjoitakkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! On mukavaa olla hyödyksi. Kävinkin jo vilkaisemassa blogiasi.

   Poista
 4. Oikein mukava postaus. Muistan kun joskus ala-asteella saatiin koulun tunnukset jotka oli etunimen neljä kirjainta ja sukunimen neljä. Tällöin minusta tuli annisuvi. Tykästyin tuohon nimeen niin paljon, että päätin ottaa sen ihan omaan käyttööni ja nyt moni tuntee netin kautta nimellä annisuvi ja osa kavereistanikin käyttää tuota nimeä. xx - annisuvisuo.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi! Kiva, että tykkäsit. Sinulle on osunut kyllä kaunis nimi ja ei varmaan haittaa ollenkaan, jos tulee kutsutuksi muutenkin sillä nimellä :)

   Poista
 5. Ite täs yrittäny keksiä jotain parempaa nimeä blogilleni -> http://sartsazz.blogspot.fi/ Kun haluaisin jonkun lyhyen joka jäis mieleen ja kuvais vähän minua ja blogia. Tuli heti muutamia ideoita kun luin tän postauksen (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait inspiraatiota! Täytyy käydä kurkkimassa blogissasi minkä nimen keksit :)

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus! Itse en näe syytä vaihtaa blogini nimeä,mutta jos joskus sattuisin perustamaan uuden blogin niin palaan varmasti tähän postaukseen. :)

  VastaaPoista
 7. Hei Susanna, kiitos Sinulle mahtavasta blogista!

  Tämä nimiasia on itselläni juurikin ajankohtainen - en nimittäin ole tyytyväinen blogini nimeen ja haluaisin vaihtaa sen. Miten tämä kannattaisi mielestäsi tehdä?

  Blogin nimi ja urlin muokkaaminen - onnistuuko urlin muokkaus niin, että linkitykset ja blogilistasuosikit jne säilyvät? Vai pitääkö perustaa uusi blogi ja siirtää tekstit sinne? Ja miten saisin sujuvasti vanhalle sivulle eksyvät löytämään uuteen blogiin (automaattisesti)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Susanna ja kiitos :)

   Hyvän kysymyksen esitit. Katselin vähän mitä Blogger sanoo urlin muokkauksesta: voit toki muokata sitä mutta sitten vanha url vapautuu muiden käyttöön. Eli varmasti samalla linkitykset, blogilistat, ym. ovat pilalla. Sinulla näyttäisi olevan ainakin nämä kolme vaihtoehtoa:

   1. Pelkkä blogin nimen muuttaminen asetuksista ja urlin jättäminen ennalleen. Tietysti nimi ja url olisi hyvä olla sama mutta esim. minullakin tällä hetkellä nimi ja osoite ei ole täysin identtiset (asiaan tulee kohta muutosta kyllä) ja tiedän monia, joilla osoite on ihan eri kuin nimi. Tämä riippuu tietysti siitä kuinka paljon sinulle tulee kävijöitä pelkän osoitteen naputtelun kautta ja kuinka erilaista nimeä olet ajatellut.

   2.Perustat uuden blogin ja asennat vanhaan automaattisen uudelleenohjauksen Asetukset -> Hakuasetukset -> Omat uudelleenohjaukset. Sieltä ohjeiden mukaan liikenteen pitäisi siirtyä automaattisesti antamaasi uuteen osoitteeseen.

   3. Perustat uuden blogin, siirrät vanhan sisällön sinne kokonaisuudessaan ja teet vielä tuon uudelleenohjauksen, eli et deletoi vanhaa blogia. Silloin vanhojakin juttuja pääsee lukemaan ja näihin ilmeisesti jotkut linkit muualla johtavat.

   Itse ottaisin ehkä tuon kolmannen vaihtoehdon. Se on ainakin lukijan kannalta vähiten häiritsevin vaihtoehto. Pitää vain opetella uusi nimi. Sisällön siirto riippuu tietysti siitä kuinka kiintynyt olet vanhan blogin juttuihin vai haluatko aloittaa niidenkin suhteen puhtaalta pöydältä.


   Poista
  2. Kiitos vastauksesta, tuota muuttoa vähän uumoilinkin. Enpä tiedä, ymmärsinkö tai osasinko tehdä tuon uudelleelinkityksen oikein - ainakaan itse en siirry uudelle sivulle - mutta tein sen parhaan ymmärrykseni mukaan ja vielä laitoin lisäksi vanhaan blogiin postauksen, että muutin + linkki uuteen.

   Nyt sitten pitää vaan pysyä täällä Lontoossa ;)

   Poista
  3. En minäkään ohjautunut uuteen blogiisi, kun vanhassa kävin. Muuten kaikki näytti oikein hienolta! Löysin vielä tämän kikan koskien uudelleenohjausta. Siinä saa päättää minne ja miten nopeasti blogi ohjautuu. Tuo sama temppu tuli monessa eri sivustossa esille, eli luulisi sen toimivan. Itse en ole kokeillut, kun ei ole ollut tarvetta. Viakuttaa aika helpolta mutta ottaisin silti sen varmuuskopion ennen kuin html:ää menee muokkaamaan, vaikka vanhasta blogista onkin kyse.

   Poista
  4. Olisiko tuo ensinmainittu uudelleenohjaus vain ohjaus blogin sisällä? Mutta tsiljoonat kiitokset tästä uudesta vinkistä, toimii!

   Poista
  5. Hmmm.. voi olla. Sen ohjeistus oli niin niukkasanainen. Mutta loistavaa, että sait tuon toimimaan!

   Poista
 8. en millään keksi blogilleni nimeä ja se on vaivannut minua jo monta viikkoa blogini pitäisi kertoa tavallisesta elämästäni äitin luona ja heppaelämästä iskällä, ideoita?:) ja ihana blogi sulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia. Toiselle on niin vaikea mennä keksimään nimeä, jos ei ole pahemmin tutustunut blogiin. Kyllä se sieltä tulee!

   Poista
 9. Ihana postaus! Itselläni olisi mielessä juuri itselleni sopiva blogin nimi, en tiedä, kertooko se blogin sisällöstä kovinkaan paljoa, ehkä yhtä paljon kuin mungolife, mutta se on muuten juuri sopiva nimi. Mutta... ruotsin kieli on aina ollut itselleni tärkeä, ja haluaisin kirjoittaa blogin nimen sekä suomeksi että ruotsiksi, esim. hyvä auto – bra bilen. En kuitenkaan haluaisi lähteä kirjoittelemaan sinne jokaiselle postausta käännettynä myös ruotsiksi, ja muutenkin se saattaisi vähentää lukijoita, kun nimi olisi kaksikielinen. Kannattaisiko minun esim. nimetä se vain suomeksi, mutta sitten banneriin kirjoittaa nimi myös ruotsiksi, vai tehdä jollain toisella tapaa? Lisäksi suomenkielinen bloginimeni saa lisää sisältöä jos se on käännettynä myös ruotsiksi, ja se olisi blogin nimen kannalta tärkeää. En uskalla kertoa nimeä täällä, ettei kukaan sitä vie, mutta kiitos jos ymmärsit pointtini, ja vastaat tähän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan! Mielenkiintoista pohdintaa. Jos minulta kysytään (niin kuin nyt on tehty :)), niin laittaisin sinuna nimen sekä suomeksi että ruotsiksi, niin kuin tuossa bra bilen esimerkissäsi. Mutta jos nimestä meinaa tulla kovin pitkä, niin sitten nimeäisin sen suomeksi (tai ruotsiksi) ja alaotsikoisin sitten banneriin sillä kakkoskielellä. Kaksikielinen nimi saattaa tosiaan pitää jotkut poissa mutta toisaalta se tuo varmasti myös niitä sopivia lukijoita, sillä blogisihan on varmasti suunnattu myös ruotsinkielisille vaikket joka postausta kääntäisi. Eli kohderyhmäsi löytäisi paikalle helpommin nimen perusteella.

   Poista
 10. Heippa! Minulla on blogi, jonka nimen olen vaihtanut jo kaksi kertaa. Kyllä, en vieläkään pidä siitä, koska se on liian sellainen joka tuskin jää kenellekkään. Olisiko aivan toivoton ajatus vaihtaa nimi vielä kerran kunnolla harkittuun nimeen, vai olisiko vaan järkevää perustaa suoraan uusi blogi, kun ei lukijoitakaan vielä niin hirveän paljoa ole? by-annika.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Annika! Sinulla on tosiaan vielä aika vähän lukijoita, joten jos nimi tosissaan häiritsee, vaihtaisin sen vielä tässä vaiheessa. Eipähän tarvitse sitten myöhemmin kärsiä itseään ärsyttävästä nimestä tai tehdä suuria operaatioita muutoksen kanssa. Nimi on tosiaan aika yleinen eikä ehkä jää mieleen ainakaan erottuvalla tavalla.

   Poista
 11. Tosi hyvä postaus... Itse yritän keksiä nimeä mikä sopisi minun blogilleni, kun tarkoitus olisi tehdä siittä myös sellainen että se ei kerro vain minun elämästäni vaan myös uuden koirani ja minun ratsastuksesta...
  Oisko mitää vinkkii et minkä tapane olis hyvä nimi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joku nimi, joka ei liity mitenkään selkeästi sinuun, koiraan tai ratsastukseen? :) Silloin se ei ainakaan rajoita ehkä tulevia uusia aiheita.

   Poista